Tech Redaktionen  

Hvornår blev internettet opfundet?

Internettet er som bekendt blevet en uadskillelig del af den moderne tilværelse, og har på godt og ondt fuldstændigt transformeret hele vores virkelighed. På trods af dette, så ved rigtig mange af os faktisk forbløffende lidt om selve internettets oprindelse og historie. Dette vil vi med denne artikel gerne lave om på. Så derfor får du her lidt interessant baggrundsviden om internettet.

1. Hvem og hvornår?

Ganske som man kunne forvente det af en omfattende teknologi under konstant forandring, så er det umuligt at nævne én person der opfandt internettet. Internettet opstod i stedet som resultat af en lang række forskellige personers samlede pionerarbejde – der siden første halvdel af det 20. århundrede. Når dette så er sagt, så gives æren af at opfinde internettet i dens nuværende form dog til englænderen Tim Berner-Lee, der i 1989 netop var i stand til at samle alle hans forgængeres tråde i én samlet løsning – der gik under navnet ”World Wide Web”, som ”www.” jo netop er en forkortelse for. Internettet  i en udgave der minder om vores nuværende internet er således en relativt ny opfindelse med knap 32 år på bagen.

2. En opfindelse med lange rødder tilbage i tiden

Når dette så er sagt, så vil det på nuværende tidspunkt være interessant at dække lidt nærmere ned i internettes historiske fundament og rødder. For selve tanken om et verdensomspændende netværkssystem er bestemt ikke ny. Faktisk filosoferede teoretikere og tænkere, såsom Nicola Tesla, Paul Otlet og Vanessa Bush allerede i første halvdel af det 20. århundrede over mekaniserede systemer der kunne opbevare og dele store mængder data (f.eks. akademiske publikationer) med resten af verden. Der skulle dog gå endnu nogle år inden deres drøm tog nogle mere konkrete skridt i den rigtige retning.

3. ARPANET

De næste skridt til at gøre denne drøm mulig blev nu efterfølgende taget med ARPANET (en handy forkortelse af ”Advanced Research Projects Agency Network”, som de fleste af os nok vil brække tungen på ved at sige) tilbage i 1960’ernes USA. ARPANET blev som så meget andet i guds eget land finansieret af det amerikanske forsvarsministerium, der ønskede sig en løsning, der gjorde det muligt for adskillige dataenheder at kommunikere med hinanden via et fælles netværk. Den allerførste kommunikation så dagens lys i 1969 – helt præcist den 29 oktober – hvor det lykkedes at sende og modtage en meddelelse fra én computer til en anden. Det der virkelig gjorde dette imponerende var de to computeres fysiske placering, hvoraf den ene computer var placeret i det amerikanske universitet UCLA, og den anden i Stanford universitetet – begge i Californien.

4. Den næste vigtige fase

Denne banebrydende teknologi blev naturligt nok ved med at udvikle sig yderligere i løbet af 1970’erne og 1980’erne hos ARPANET, hvor Robert Kahn og Vinton Cerf i 70’erne opfandt den velkendte  IP/TCP kommunikationsmodel, hvor ”TCP” står for ”Transmission Control Protocol”. IP/TCP gjorde det i 1983 muligt, at fastligge en række standarder for hvordan man kunne overføre data indenfor et eller flere netværk. Formålet med alle disse anstrengelser var selvfølgelig at samle alle de forskellige (tusindvis)netværker i ét samlet kæmpestort netværk – der i sidste ende udmøntede sig i opfindelsen af internettet, som vi kender det i moderne forstand.