Tech Redaktionen  

Hvad er en computer egentlig? Få svar her

Langt de fleste af os er fuldstændigt afhængige af vores computere – både når det kommer til vores arbejde, og ikke mindst vores privatliv. Men har du nogensinde spekuleret nærmere over, hvordan en computer rent faktisk er sammensat? En computer er nemlig langt mere end blot en ledning, nogle taster og så selvfølgelig en computerskærm. Hvis du kan svare ja til dette spørgsmål, så er du landet det helt rette sted. For her får du nemlig svar på alle de spørgsmål du glemte at stille om din computer i farten.

1. Hardware og software

Uanset hvilken computer der er tale om, så vil den altid indeholde både hardware og software. Når dette så er sagt, så er der dog tale om to særskilte enheder med hver deres unikke funktioner:

  • Hardware: hardware omfatter ganske enkelt alle de fysiske (”hårde”) dele af computeren – f.eks. dit tastatur, mus, computerskærm såvel som al indmaden.
  • Software: med software er der derimod tale om et sæt indbyggede instruktioner – typisk et program – i computeren, der har til opgave at fortælle din hardware hvad der skal gøres – og ikke mindst hvordan. Gode eksempler på software kunne f.eks. være din internetbrowser eller dit gode gamle Office-program.

Din computer er med andre ord afhængig af både hardware og software for i det hele taget at kunne fungere. Hvis dette lyder en smule knudret, så kan du tænke på det på denne måde. På nuværende tidspunkt bruger du software via din browser til at læse denne artikel, og din enheds hardware via din mus eller touchscreen- skærm.

2. De forskellige computere

En computer er faktisk ikke en entydig størrelse, men omfatter faktisk en lang række forskellige enheder med hardware og software, herunder:

  • Stationære computere: dette er den traditionelt mest populære computer, og anvendes i dag på langt de fleste arbejdspladser, offentlige institutioner og rigtigt mange private husstande. Stationære computere eller desktops placeres typisk på et bord, og består af et tastatur, mus, harddisk og så en skærm.
  • Bærbare computere: laptoppen er den anden type computer, der efterhånden er ved at snuppe førstepladsen som den mest populære privatcomputer. Som navnet antyder, så er der jo netop tale om en sammenfoldelig computer der kan medbringes overalt. Dog vil de fleste laptops være markant mindre kraftige end stationære computere.
  • Tablets: dette er en endnu mere bærbar løsning end både laptops og stationære computere, hvilket på rekordtid har gjort dem til en af danskernes foretrukne computere. En tablet anvender en touchscreen-skærm i stedet for tastatur, mus eller musepad.
  • Servere: tro det eller ej, men en server er faktisk også en computer. En server er designet til at sende oplysninger til andre computere via et netværk. Så når du surfer en side på nettet, så vil der være en server på den anden ende, der sender dig alle de nødvendige oplysninger for at kunne se hjemmesiden.
  • Smart-enheder: når du ser fjernsyn, bærer dit Apple Watch, bruger din fitness-tracker eller spiller et spil på din Playstation (eller lignende konsol), så bruger du såmænd også en computer. Disse typisk mindre enheder hører nemlig til den seneste udvikling indenfor computere.

Vi håber dette har gjort dig en smule klogere på grundene til, at din computer er så fantastisk som den rent faktisk er.