Uncategorized Redaktionen  

Mad (næsten)uden histaminer – Rosacea venligt

Hvis du har rosacea, er det en god ide at holde dig til kost uden histaminer. Rosacea er en kronisk autoimmun sygdom der giver symptomer i huden. Eller formuleret anderledes: Personer med rosacea har en betændelse som ikke heler op som normalt fordi immunforsvaret er gået i selvsving. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på ens kost, og bla. prøve at holde sig fra kost med histaminer.

For at hjælpe dig på vej med din kostomlægning, har vi nedenfor samlet nogle skønne opskifter på forskellige retter med lavt-histamin, målrettet især dig der lider af rosacea.

Havrefrikadeller

Tidsforbrug: ca. 30 min

 

Det skal du bruge:

0,75 dl havremel/havregryn
2-3 gulerødder
1 løg
25 gram ingefær
Lidt rapsolie
7,5 dl havregryn
7,5 dl vand
1 tsk salt

Sådan gør du:

Trin 1:

Tænd ovnen på  200 grader varmluft

Bring vand i kog i en gryde.

Forbered ingefær og gulerødder og mens vandet varmes op. Gulerødder og løg rives groft, ingefæren rives fint.

Når vandet koger, tilsættes grøntsager, salt og rapsolie. Herefter tilsættes havregrynene.

Blandingen røres godt. Lad stå 1-2 minutter på den varme kogeplade – rør imens.

Tilsæt til sidst havremel (eller havregryn).

 

Trin 2:

Den varme masse formes til klatter, der sættes på en bageplade med bagepapir med skeer – cirka frikadellestørrelse. Pres dem let flade.

 

Trin 3:

Bages ved 200 grader i cirka 45 minutter. Vend dem efter 20 minutter. Skru evt. op på 225 grader de sidste 10 minutter.

 

 

 

Lækkert brød

Forberedelsestid: ca. 35 min + hævning

 

Det skal du bruge:

6 dl lunkent vand
5 gram gær

5 dl havregryn
500 gram hvedemel / alternativt fuldkorsmel

2-3 tsk salt
2 spsk rørsukker el. honning

2-3 revne gulerødder

1-2 spsk olie

 

Fremgangsmåde:

Trin 1:

Opløs gær i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser

 

Trin 2:
Dejen skal være blød/klistret – så blød/fast at man med en ske kan sætte en bolle på bagepladen, uden at den falder helt sammen. Det er ikke meningen, at man skal have fingrene i dejen.

 

Trin 3:
Dejen dækkes til og hæver 8-12 timer (f.eks. natten over) i køleskab eller
udenfor ved 5-10 grader.

Trin 4:

Formes til boller og bages 12-15 min. ved 200 grader (varmluft)

 

Lækker grønsagsskål

Det skal du bruge:

Til skålen:

200 g. quinoa

200 g. broccoli

1 tsk oliven olie

salt og pebber

1 knivspids chilli

1/2 agurk

2 håndfulde romainesalat

1 håndfuld nødder

 

Til dressingen:

50 g. tahini

1 tsk. olivenolie

1 knivspids salt

En halv citron (saften herfra)

80 ml. koldt vand

Fremgangsmåde:

 

Trin 1:

Start med at koge quinoa  i 4 dl vand (når man koger quinoa skal man som tommelfingerregel anvende den dobbelte mængde vand), indtil alt vandet er absorberet. Tag gryden af ​​varmen og lad den køle af, indtil resten af ​​opskriften er klar.

 

Trin 2:

Forvarm ovnen til 180 grader, klargør en bageplade og beklæd den med bagepapir. Skræl de søde kartofler, hak dem fint og læg dem på en bageplade. Vask broccolien, skær den i små bundter og fordel den på en bageplade. Dryp lidt olivenolie over, drys med lidt salt og peber, og bag i ovnen i 20 minutter. Vask og hak salat, agurker og radiser og læg dem i to skåle. Skræl og skær avocadoen i skiver og kom den i en skål.

 

Trin 3:

Til dressingen kom tahin, vand, olivenolie, salt og citron i en lille skål og pisk til du får en cremet konsistens – tilsæt evt. lidt mere vand.

 

Trin 4:

Læg ristede grøntsager og kogt quinoa i en skål, hak nødder og frø, og drys ovenpå. Top med brøndkarse og tilsæt dressingen.